Atrag atenția unui fapt extrem de grav produs de Guvern prin creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor.
Această creștere a crescut enorm cheltuielile primăriilor, unele ajungând chiar în stare de insolvență.
Prin tot ce a făcut în ultimii ani, Guvernul a împovărat primăriile, mai întâi prin transferul cheltuielilor sociale, apoi prin faptul că le-a alocat resurse insuficiente din TVA şi impozitul pe venit și în final că le-a crescut factura la investiții prin creșterea salariului minim.
Soluția este ca Guvernul să dea primăriilor banii necesari pentru investiții, banii necesari pentru spitale, școlil, creșe îi infrastructură.
Practic, prin acest decizii, Guvernul nu face investiții dar nu-i lasă nici pe alții să le facă!

„Creşterea salariului minim în construcţii a produs o reaşezare a grilelor salariale în toate companiile de construcţii, inclusiv a companiilor care produc materiale de construcţii, de la muncitor necalificat la inginer, iar acest lucru a crescut enorm factura pe care primăriile o au de plătit firmelor de construcţii care lucrau la orice tip de investiţie, iar efectul a  fost acela că numeroase UAT-uri au intrat în stare de insolvenţă”, arată Bogdan Huţucă, vicepreşedintele Comisiei de  Buget, Finanţe, Bănci.    Liberalul a subliniat că măsura luată a dus la creşterea materialelor de construcţii şi a mâinii de lucru.„Mărirea a fost generată de creşterea preţului mâinii de lucru precum şi de creşterea preţului la materialele de construcţii, deoarece muncitorii din acest fabrici sunt asimilaţi sectorului construcţiilor”, explică Huţucă. „Creşterea salariului minim în construcţii a fost una pozitivă pentru sector, însă a provocat efecte dezastruoase pentru UAT-urile ale căror cheltuielie au crescut imediat. Această mărire a produs o creştere imediată a devizului final cu peste 10% din costul iniţial, ceea ce a obligat primăriile să renegocieze contractele şi să acopere diferenţa din bugetele proprii. În unele cazuri nici măcar acest lucru nu a fost posibil pentru că nu existau acei bani”. Citeste mai mult: adev.ro/px02k3