Ministerul Culturii caută soluții pentru Roșia Montană. Ministerul Culturii va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roșia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susținere și asistență tehnică în zonă.

În momentul de față, principala piedică în calea dezvoltării durabile a zonei o reprezintă lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Instituția noastră va propune Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei să finanțeze acest PUG, prin programul aflat deja în derulare, pentru finanțarea zonelor incluse în patrimoniul UNESCO.

”Este necesar să facem distincția între conservarea, restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului istoric de la Roșia Montană, pe  de o parte, și stadiul în care se află dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO, pe de altă parte, întrucât sunt două lucruri total diferite. Patrimoniul este deja clasat și protejat de legea românească, iar principala piedică în calea restaurării complete a zonei nu are legătură cu procedura pentru includerea în patrimoniul UNESCO, ci cu faptul că în regiune nu există un PUG”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

În perioada următoare, Ministerul Culturii va finaliza procedurile pentru clasarea clădirilor istorice valoroase de la Roșia Montană, cum ar fi biserici, amenajări hidrotehnice (lacuri cu baraje) ș.a, astfel încât acestea să poată fi restaurate. De asemenea, vom relua demersurile pentru transferul Muzeului Mineritului Aurifer de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri la Ministerul Culturii pentru a-l putea dezvolta și pune în valoare.

Institutul Național al Patrimoniului va lansa proiectele de restaurare pentru monumentele istorice de la Roșia Montană, prin Programul Național de Restaurare. Primele obiective propuse pentru a fi restaurate sunt casele parohiale reformată și greco-catolică.

Menționăm faptul că includerea în patrimoniul UNESCO a zonei Roșia Montană nu înseamnă neapărat atragere de fonduri pentru restaurare. UNESCO poate oferi consultanță în vederea protejării sitului. Includerea în patrimoniul UNESCO înseamnă creșterea vizibilității  zonei la nivel internațional și eliminarea riscului de a fi declasată.

”Valoarea zonei Roșia Montană este recunoscută deja de forurile internaționale și naționale, iar procedura de includere în Patrimoniul UNESCO trebuie reluată în mod clar. În urma consultărilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legată de oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului”, a mai precizat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

#IntervențieDigi24 #RoșiaMontană

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii:Intervenția mea la #Digi24 despre includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Citiți mai multe aici: http://www.cultura.ro/ministerul-culturii-cauta-solutii-pentru-rosia-montana#IntervențieDigi24 #RoșiaMontană #MinisterulCulturii #BogdanGheorghiu

Publicată de PNL Suceava pe Luni, 27 ianuarie 2020

Sursa:  https://www.facebook.com/pnlsuceava