Raluca Turcan: ⚠ Bacalaureat DIFERENȚIAT înseamnă diplome DIFERITE! Absolvenții de bacalaureat diferențiat nu ar trebui să poată urma aceleași universități.

❗Ceea ce a propus Ecaterina Andronescu nu este altceva decât o nouă PĂCĂLEALĂ! Ministrul Educației vrea să cosmetizeze rezultatele tot mai slabe obținute de elevi la finalizarea liceului. Ca să crească artificial numărul de absolvenți cu diplomă de bacalaureat, Andronescu propune un nou tip de bacalaureat – Second-Hand.
Din păcate, diplomele gândite de Andronescu nu îi vor ajuta pe absolvenți să se integreze în societate și pe piața muncii. Nu poți avea absolvenți cu forme diferite de Bacalaureat care să-și poată continua studiile în aceleași condiții.

⚠ Dacă vrem cu adevărat să ajutăm noile generații trebuie să le oferim rute educaționale diferite. În România, în ultimii 15 ani, s-au înregistrat în jur de un milion de liceeni care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat sau nu s-au prezentat la examene. Aceștia au îngroșat rândurile șomerilor.

⚠ Dacă nu vom găsi soluții concrete pentru a-i ajuta în cel mai scurt timp, situația actuală ne va duce într-o stare de blocaj economic și social. În acest moment, acestor tineri li se ia șansa de a învăța o meserie, iar România va ajunge o țară cu mai mulți șomeri tineri, decât muncitori calificați integrați pe piața muncii. România nu trebuie să-și piardă ultimul avantaj economic din regiune: FORȚĂ DE MUNCĂ BINE CALIFICATĂ (nu neapărat și ieftină).

Pentru a atinge acest obiectiv PNL propune o schimbare de viziune prin introducerea BACALAUREATULUI DIFERENȚIAT cu traseu educațional distinct: 
↗️ – BACALAUREAT TEHNOLOGIC – care să le asigure absolvenților, pe de-o parte, traseul spre universități tehnice și, pe de altă parte, o meserie – o diplomă recunoscută pe piața muncii;
↗️ – BACALAUREATUL TEORETIC – care ar trebui să le permită tuturor tinerilor să acceadă în orice formă de învățământ superior.

❗ Aceste măsuri vor trebui dezbătute temeinic. Nu se justifică modificarea Legii Educației Naționale în grabă și mai ales în an electoral!