Azi, în plenul Parlamentului European, am prezidat secțiunea „Cum să avem mari și oceane curate și sănătoase”, parte a Conferinței la nivel înalt „Oceanele, viitorul planetei albastre”. Se estimează că până în 2050 vom avea mai mult plastic decât pește în apele planetei.

În momentul de față, UE utilizează un set larg de instrumente și reglementări cum ar fi gestionarea și prevenirea deșeurilor sauinstalații portuare de preluare a deșeurilor generate de nave și reziduurile de incărcătură. Parlamentul și, în special, comisia de mediu pe care o conduc, este puternic implicat în această chestiune și după ce a contribuit cu adoptarea pachetului privind deșeurile în 2018, care va spori obiectivele de reciclare pentru ambalajele din plastic, a adoptat recent și Directiva pentru plasticul de unică folosință. Această directivă stabilește norme mai stricte pentru produsele din plastic și ambalajele care se numără printre primele zece cele mai frecvent găsite produse pe plajele europene.Este foarte clar că apele planetei au nevoie de o mai bună îngrijire și o mai bună gestionare. Acest lucru poate fi realizat numai printr-o cooperare internatională puternică.