Lăsată ȋn paragină de către comunişti, ignorată cu bună ştiinţă şi de către urmaşii comuniştilor, casa a fost salvată graţie eforturilor preotului Cristian Borz care a demarat o campanie publică emanată din disperarea şi teama că vom pierde o parte din istoria naţională.Inițiativa preotului Cristian Borz, „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, a avut sprijinul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, al Primăriei Oradea, al mai multor fundații, binefăcători și donatori din țară și străinătate.
Faptul că un edil liberal, din cu totul alt judeţ, s-a implicat ȋn salvarea casei memoriale a celui mai mare lider ţărănist este un gest de onoare şi o dovadă de respect şi recunoaştere a meritelor pe care le-a avut marele om politic, Iuliu Maniu, la procesul de unire a Transilvaniei cu România.

“Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”, spunea Nicolae Iorga. Nici astăzi nu ştim cu exactitate unde a fost “aruncat” trupul neȋnsufleţit al marelui om politic Iuliu Maniu. Salvarea casei sale memoriale este un minim gest de normalitate şi respect faţă de un om fără de care România nu ar fi arătat aşa cum o ştim astăzi.

#Istorie #Respect