Costel Alexe, Președinte #PNLIași: ”Astazi, in Plenul Camerei Deputatilor, referitor la proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei 75/2018 privind Ariile Protejate, am tinut sa fac cateva observatii legat de dorinta Guvernului PSD-ALDE de a distruge si tot ce tine de #Mediu in #Romania!

Înainte de a se veni cu o astfel de ordonanță de urgență, pe o temă atât de însemnată, Guvernul ar fi trebuit să inițieze dezbateri și consultări cu toate factorii implicati, pentru a se ajunge la un numitor comun, în congruență cu legislația europeană în domeniu.Prin eliminarea custozilor și concentrarea procesului de avizare, adică un sistem strict centralizat, se deschide posibilitatea ca anumite proiecte care au un impact asupra mediului să fie acceptate mult mai facil.

În orice caz, 40% dintre ariile naturale protejate au un custode sau administrator. Restul, de 60%, adică 367 arii naturale care nu au un custode, ar putea să intre în administrarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, mergându-se astfel și pe tendința mondială, și anume diversificarea sistemului de administrare a ariilor naturale protejate.

În acest fel s-ar fi putut evita torpilarea unei structuri care și-a demonstrat funcționalitatea. Pentru că da, în Europa, ariile protejate au o administrare mixtă. Este, așadar, și discriminatorie, pentru că se încalcă principiul egalității de șanse, care poate fi transpus de la nivel de persoană fizică la cel de persoană juridică.

Trag, de asemenea, un semnal de alarmă privitor și la alte consecințe grave, și anume: distrugerea biodiversității (ANANP nu are capacitatea instituțională de a gestiona toate ariile protejate), pierderea finanțărilor europene, punerea în pericol a peste 400 locuri de muncă.

Astfel, avem cate repercursiuni grave care vor afecta Ariile Protejate si Protectia Mediului din tara noastra din cauza acestei greșeli grave a Guvernului PSD-ALDE. Iata doar cateva din aceste consecințe grave:
– distrugerea biodiversității deoarece ANANP deja a demonstrat că nu are capacitatea instituțională să gestioneze realizarea și implementarea conformă a planurilor de management pentru ariile protejate;
– eliminarea organizațiilor de mediu din procesul de monitorizare și protejare a biodiversității;
– pierderea finanțărilor europene destinate protejării și conservării ariilor naturale protejate;
– peste 400 de locuri de muncă a unor oameni cu expertiză în domeniul conservării și protecției mediului sunt în pericol;
– mărirea birocrației, introducerea unui sistem de tarife, cheltuieli în plus pentru agenții economici care vor avea obligația să își vizeze anual autorizațiile de mediu.

Partidul National Liberal a votat IMPOTRIVA acestui proiect de lege! ”

#Mediu #Natura200 #ProtejamNatura