ℹ️ Astăzi, 3 februarie 2020 se împlinesc 11 ani de la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în urma căreia România devenea mai mare cu 9700 km² de spații maritime, platou continental și zonă economică exclusivă din Marea Neagră.
ℹ️ Diplomatul Bogdan Aurescu, în prezent ministru de Externe în Guvernul Ludovic Orban, a coordonat echipa care a reprezentat România în procesul cu Ucraina privind delimitarea maritimă în Marea Neagră.
ℹ️ A fost prima extindere de teritoriu a României, după Marea Unire din 1918.

Bogdan Aurescu: ”Alături de colegii mei de echipă, formată preponderent din experţi români, am demonstrat că munca realizată profesionist, perseverent, argument cu argument, are capacitatea să ne conducă eforturile la bun capăt şi să producă rezultate cu impact naţional şi internaţional.
Hotărârea dată de Curte a arătat, la rândul său, că România are oamenii şi capacitatea să îşi susţină interesele cu fruntea sus, în cele mai înalte foruri internaţionale şi, în final, să aibă câştig de cauză.
România a dovedit că are maturitatea şi expertiza necesare în dreptul internaţional al delimitărilor maritime, pe care suntem în continuare deschişi să o împărtăşim şi altor state.”

ℹ️ Bogdan Aurescu a condus o echipă de 20 de experţi români, care a demonstrat atunci, cu probe, că Insula Şerpilor – teritoriu ucrainean – era în realitate doar o stâncă. Era necesar acest lucru pentru că altfel, dacă insula ar fi fost locuită sau locuibilă, zona maritimă din jur ar fi revenit Ucrainei.
ℹ️ Pentru că argumentele părţii române au fost solide, verdictul Curţii Internaţionale a fost în favoarea noastră, iar aplicarea hotărârii s-a făcut imediat.
ℹ️Procesul de la Haga a durat 4 ani, 4 luni şi 18 zile. Pledoariile orale ale României în acest proces au durat 18 ore şi s-au desfăşurat pe parcursul a 6 zile. Discursurile au fost susţinute de 170 de proiecţii cu hărţi şi alte materiale.
ℹ️ Hotărârea Curţii, adoptată cu unanimitate, ceea ce a reprezentat o premieră în istoria CIJ, a devenit un punct de referinţă pentru soluţionarea diferendelor internaţionale pe cale paşnică în domeniul delimitărilor maritime, fiind citată consistent în jurisprudenţa CIJ şi a altor instanţe internaţionale, precum şi în doctrina dreptului internaţional în materie.
ℹ️ Prin câştigarea procesului de la Haga, România a rămas în posesia resurselor de hidrocarburi din zonă, relevante pentru securitatea energetică a ţării.

Redăm mai jos stirea video:  https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/786731088498415/