Reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România afirmă că îşi pun speranţa în Preşedintele României pentru a retrimite bugetul în Parlament pentru a se face corecţiile necesare.

ℹ️Redăm mai jos comunicatul AOR:

Reuniţi la Consiliul Director al Asociaţiei Oraşelor din România, primarii de orașe și-au exprimat nemulțumirea față de sumele alocate comunităţilor locale pe care le reprezintă și indignarea faţă de păcăleala Guvernului, cu promisiuni care au ținut trei zile. Bugetul adoptat în Parlament nu dă nicio garanție pentru o funcționare decentă și nici perspectiva realizării proiectelor de care orașele și locuitorii acestora au nevoie.

Primarii şi-au exprimat vehement punctul de vedere, subliniind că se va ajunge foarte curând, în termen de zile chiar, la măsuri extreme, precum cea de suspendare a activităţii primăriilor, din lipsa fondurilor necesare funcţionării.

Principala îngrijorare este propunerea Guvernului privind trecerea în bugetele unităților administrativ-teritoriale a cheltuielilor privind drepturile salariale ale însoțitorilor și indemnizațiile persoanelor cu handicap.

Edilii consideră că refuzul ministerului de finanțe de a prelua propunerile făcute de AOR va pune în mare dificultate comunităţile locale, capacitatea administrativă a orașelor rămânând cu mult sub responsabilităţile pe care autorităţile administraţiei publice locale le au stabilite prin lege, sporind DEPENDENȚA acestora de pixul Consiliului Judeţean sau al Ministerului “binevoitor”.

Primarii de oraşe sunt deja copleşiţi de atribuirea unor competențe către administrația locală, în cele mai multe cazuri fără alocare de surse financiare suficiente, şi de nevoia asigurării funcţionării unor servicii publice care, pe lângă locuitorii propriilor orașe, deservesc şi locuitorii comunelor învecinate, mai ales că, în ultimii ani, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale au suferit scăderi semnificative.

Dialogul cu autorităţile administraţiei publice locale este unul selectiv, administrația centrală refuzând, în mai multe rânduri, să discute cu primarii orașelor mici și mijlocii problemele generate de proiectul bugetului de stat pentru anul 2019.

Asociaţia Oraşelor din România (AOR) a solicitat ministrului Finanțelor Publice și președinților celor două Camere o întrevedere urgentă pentru discutarea propunerilor făcute de AOR, cu prioritate a celor referitoare la patru probleme stringente. Prima se referă la alocarea pentru unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș a sumei de 1.400 lei/locuitor/an, dar nu mai puțin de 6 milioane lei/an/oraș, pentru asigurarea unui buget minim de funcţionare. A doua este cea referitoare la finanțarea drepturilor salariale ale însoțitorilor și indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor. A treia este respectarea prevederii din Programul de Guvernare referitor la alocarea sumelor din impozitul pe pensii către bugetele locale. Ultima este menționarea, în Legea privind bugetul de stat pentru anul 2019, a sumelor exacte care vor fi atribuite pentru fiecare comună, oraș, municipiu și județ, așa cum a făcut legea bugetului de stat pe anul trecut.

Primarii de oraşe privesc cu îngrijorare la ceea ce va hotărî Preşedintele României. În situaţia în care va promulga Legea bugetului de stat pe 2019, autorităţile vor fi sub presiunea unei finanţări insuficiente. Dacă Preşedintele va retransmite bugetul către Parlament, acesta ar putea aloca, totuşi, autorităţilor locale sumele necesare îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de Constituţie şi de legile în vigoare.

Asociaţia Oraşelor din România consideră că dialogul este singura cale acceptabilă pentru a clarifica dacă propunerile construcției bugetare din proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2019 vor asigura resursele financiare necesare îndeplinirii tuturor atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru toate unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș. Asociația Orașelor din România a lansat un un apel către TOȚI PRIMARII de orașe din România, INDIFERENT DE CULOAREA POLITICĂ, cerându-le să-şi convingă parlamentarii care îi reprezintă să nu susţină proiectul bugetului pe 2019 în forma prezentată de MFP şi să promoveze argumentat cerințele formulate de asociaţia noastră.