Președintele Consiliului Județean Ilfov, liberalul Marian Petrache, a explicat DESPRE BUGET :
Administrațiile locale sunt cele mai apropiate de cetățeni, motiv pentru care trebuie să existe o corelare între serviciile pe care le practică și fondurile de care au nevoie pentru prestarea acestor servicii. Din păcate, cel puțin în ultimii doi ani, bugetele locale au fost grav afectate de deciziile acestui guvern. Nu ai cum să fii mulțumit.

DESPRE JUDEȚUL ILFOV:
Fiecare președinte de consiliu județean o să vă spună că județului lui e un județ aparte, atipic. Ilfovul chiar este, având în vedere că foarte mulți bucureșteni aleg să trăiască în Ilfov, în cartierele care se construiesc. Presiunea pe primari este foarte mare, pentru că bugetele sunt foarte mici, iar nevoile cetățenilor sunt în concordanță cu secolul în care ne aflăm.

Regiunea București-Ilfov este o regiune considerată bogată de către UE. La noi, fondurile alocate către administrații, pe coeziune, sunt mai puține decât în alte regiuni. Este adevăraat, Consiliul Județean a avut si are foarte multe proiecte pe bani europeni, motiv pentru care a putut să intre în asocieri cu primăriile, să facă multe obiective, dar să și aibă fonduri de rezervă, care să îi permită intervenții mari în infrastuctura județului. Vă spun doar două: am făcut investiții – proces încheiat- la Spitalul Județean Ilfov de aproape 20 de milioane de euro, iar acum suntem în licitație pentru realizarea rețelei de apă și de canalizare, un proiect de 311 milioane de euro. Este, de departe, cel mai mare proiect al unui judet pe acest serviciu. Și, din fonduri proprii umblăm la infrastructura rutieră a județului. Anul acesta este un an de excepție, pentru că au ajuns la maturitate proiectele începute. Avem foarte multe drumuri în lucru.

Sunt mari probleme în cartierele noi, eu recunosc acest lucru. Din păcate, culegem ceea ce semănăm, pentru că nu am avut o abordare unitară încă de la început, la modul cum amenajăm teritorul. S-a construit fără o viziune, motiv pentru care acum avem în unele zone probleme mari legate de realizarea condițiilor pe care ni le dorim și care sunt firești. Eu sper să le rezolvăm într-un timp foarte scurt. Dar presiunea este foarte mare, într-adevăr.

DESPRE ATRIBUȚIILE CONSILIULUI JUDEȚEAN
Se face o confuzie câteodată. Consiliul Județean are atributele lui clare, el nu are primăriile în subordine și nici nu poate să își asume obligațiile unei primării. Poate, în schimb, să vină în ajutorul unei primării, pe măsură ce fondurile de care dispune îi permit acest lucru. În ăștia 6 ani de mandat am intrat cu primăriile în asocieri de peste 500 de milioane de lei, o sumă fantastică.

Interviul integral aici a Dl. Marian Petrache