↗️ Ion Marcel Vela, Secretar al Senatului României și Președintele #PNLCaraș-Severin: „Am susținut și votat zilele trecute în plenul Senatului ca sârbii din România să poată avea de sărbătoarea Sfântul Sava Nemanja, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe, întemeietorul şcolilor sârbeşti, al statalității şi al diplomaţiei sârbe, o zi oficială, promulgată prin lege ca „Zi a minorității sârbe din România”

Inițiativa domnului deputat al minorității sârbe, Slavoliub ADNAGI, un om și coleg deosebit, a fost binevenită și am votat-o toți senatorii cu drag și respect.

Am prieteni sârbi aici și în Banatul sârbesc, colegi sârbi în Partidul Național Liberal, iubesc muzica și cultura sârbilor, susțin preoții sârbi și minoritatea sârbă din România, stimez poporul sârb și respect Serbia, ca țară vecină și prietenă. Din aceste multe motive, activez și în Grupul de prietenie România-Serbia din Parlamentul României.

Dar… avem o problemă dramatică și delicată, ce ține de patriotism și umanitate.

Statul Sârb, de multe ori prea încercat de naționalism, de secesiuni și autonomii etnice, de conflicte religioase sau geografice, tratează și românii din Serbia într-un mod incorect și neadecvat mileniului III.
Într-un mod ne-european, dezrădăcinându-i și impunându-le reguli, legi și decizii imperative, îi îndepărtează pe românii vlahi din Valea Timocului încet, încet de filonul lor cultural, creștin și național românesc.

Un senator PSD a apelat la domnul deputat ca să facă intervenții pe lângă Guvernul de la Beograd, așa cum îi spun sârbii capitalei sufletului lor, (Beo-Alb luminos; grad-oraș) ca să roage oficialii Serbiei să respecte și ei, la fel ca noi, drepturile fraților români din Serbia și Valea Timocului, deși Guvernul PSD-ALDE-UDMR are toate pârghiile diplomatice ca să rezolve această problemă în negocierile de pre-aderare ale Serbiei la Uniunea Europeană.

Pentru că vlahii nu vor autonomie, nu vor secesiune, nu fac demonstrații antinaționale, nici nu dau foc la steaguri…ei doresc, pur și simplu, să-și învețe copii în limba română, să se boteze și să se înmormânteze în biserici românești, să se roage la același Dumnezeu în limba parinților și bunicilor lor.

Dezrădăcinați și aruncați de istorie sau tratatele de pace în locuri unde le este acum calcată în picioare demnitatea și istoria moșilor și strămoșilor lor, acești oameni minunați au rămas ai nimănui.

Fac un apel la toți prietenii mei sârbi din România, la Guvernul de la București, la Guvernul de la Belgrad, (din orașul alb și luminos), la Biserica Sârbă din România, la toți parlamentarii români și sârbi, indiferent din ce partide fac parte, ca să susținem împreuna vlahii din Valea Timocului pentru a putea și ei să învețe în limba maternă și să se roage în biserici românești.

Măcar pentru faptul că vrednicul de pomenire, Sfântul Sava a reușit în anul 1207 să-și împace frații, chiar lângă mormântul tatălui lor.

Într-o Europa unită și democratică, rănile secolului XX le putem vindeca și noi împreună, doar în pace și bunăvoire.

Altfel, avem opțiuni diferite și nu putem tolera concepții naționaliste sau politici de exterminare într-o viitoare Europa, care se vrea dezvoltată și modernă, între frați cu credință în același Dumnezeu.

Cer prea mult?”

Vizionează acest clip video împreună cu prietenii tăi: https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/386216558600968/