În şedinţa de astăzi am primit rezultatele solicitării mele de a monitoriza posturile de televiziune naţionale pentru verificarea respectării obligaţiei legale de a interpreta în limbaj mimico-gestual şi prin titrare sincron, minim 30 de minute/zi din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice sau economice de actualitate. 
Posturile monitorizate au fost Antena 1, Antena 3, B1TV, Digi24, RealitateaTV, RomâniaTV, Kanal D, ProTV, Naţional TV, TVR1 şi TVR2.

Pare ciudat să feliciţi pe cineva pentru normalitate, dar văzând cât de greu este să respectăm această normalitate, vreau să îi felicit pe cei de la B1TV, Digi24, ProTV, TVR1 şi TVR2. Nu am ce să le reproşez, îşi respectă publicul cu deficienţe de auz.

Un post cu o situaţie atipică a fost Kanal D. Aici se respectă legea, dar ora de difuzare a buletinului de ştiri cu redare şi în limbaj mimico-gestual este 1:00 noaptea. Nu riscă nicio sancţiune, dar nu cred că scopul este atins. Am propus să le transmitem o scrisoare de atenţionare, mai mult o formă de a le spune “am observat ce faceţi”. Am încredere că vor încerca să schimbe ora de difuzare.

România TV respectă legea în această privinţă, dar a fost o problemă cu disponibilitatea interpretului într-una dintre zilele monitorizate. Am propus o scrisoare de atenţionare, nu pentru a sancţiona, ci pentru a semnala că am observat.

Prima TV respectă legea în 4 zile din săptămână. Au menţionat că buletinul de ştiri pentru care au alocat interpret este “Focus din inima României”, iar acesta nu este difuzat decât 4 zile/săptămână. Am propus o scrisoare de atenţionare deoarece există buletin de ştiri şi în celelalte zile, chiar dacă nu este acel buletin de ştiri pe care au decis ei că îl vor transmite şi pentru persoanele cu deficienţe de auz. Propunerea mea, deşi nu prevedea nicio sancţiune, nu a întrunit minimul de 6 voturi şi nu a trecut.

Antena 1, Antena 3, Naţional TV şi Realitatea TV, din păcate, nu respectă legea privind accesul persoanelor cu deficienţe de auz la serviciile audiovizuale. Am propus şi a fost votată câte o somaţie publică pentru fiecare dintre aceste posturi, cu recomandare de intrare în legalitate în maxim 60 de zile, după care vom relua monitorizarea.

Aproape 30.000 de persoane cu deficienţe de auz aşteaptă să vadă o schimbare de atitudine. Deşi este o chestiune de responsabilitate şi respect faţă de public, deşi această normalitate ar fi fost frumos să vină de la sine, uneori este nevoie de suport legislativ şi monitorizare pentru a accelera schimbarea.

Azi voi vedea rezultatul monitorizării pe care am solicitat-o după şedinţa din 16 aprilie, când am avut avut o întâlnire cu reprezentanţii radiodifuzorilor şi Adriana Săftoiu, deputat iniţiator al legii care prevedere subtitrarea producţiilor cinematografice şi a documentarelor româneşti produse după anul 2019 pentru a facilita accesul la informaţie al persoanelor cu deficienţe de auz. 
La acea întâlnire, cu părere de rău o spun, aproape tot ce am auzit din partea radiodifuzorilor au fost explicaţii despre cum nu se poate face şi despre cum nu li se aplică lor această lege.
Pentru mine lucrurile nu sunt atât de complicate. Avem în România aproape 30.000 de persoane cu deficienţe de auz, oameni ale căror drepturi trebuie respectate. Ca să pornim la drum cu atitudinea potrivită am apreciat că ar fi util să cer o monitorizare pentru verificarea respectării unui alt paragraf din lege care prevede obligativitatea de a interpreta în limbaj mimico-gestual cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme de actualitate. 

#DacăVremSePoate#AccesLaInformaţie#Respect#DrepturiEgale