Proiectele finantate din fonduri europene pierd cei mai multi bani, potrivit rectificarii bugetare. In total 1,8 miliarde de lei vor fi taiati de la proiecte FEN postaderare 2014-2020. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene pierde la rectificare 663 de milioane de lei de la proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile, iar restul ministerelor pierd bani de la astfel de proiecte pe care si le-au asumat la inceputul anului, insa nu au dat drumul la finantari.Coaliția ia bani tocmai de la domeniile cele mai vulnerabile ale statului român. În toată această ecuație, educația are cel mai mult de suferit. Viorica Dăncilă și PSD au mințit populația – s-au angajat că vor investi masiv în acest domeniu, au spus prin toate vocile partidului că vor suplimenta fondurile pentru educație și acum fac exact contrariul. Din banii tăiați ar fi putut fi construite sute de școli.

Infrastuctura se află, de asemenea, într-o situație dezastruoasă. Ministrul Transporturilor a reușit incredibilul ”record” de a cheltui mai puțin de o treime din buget în timp ce, România rămâne țara în care zeci de mii de oameni mor din cauza drumurilor proaste sau țara care deține recordul la cei mai puțini kilometri de autostradă din Uniunea Europeană.

Premisele privins evolutia veniturilor NU sunt realiste, deoarece:

– cresterea economica nu poate sustine ritmul de 5,5% cu importuri care cresc dublu comparativ cu exporturile iar consumul decelereaza din cauza inflatiei

– veniturile publice sunt preconizate sa creasca cu 3,7 mld RON, din care 2,2 mld RON la bugetul de stat, unde +1,6 mld RON vin din impozitul pe profit … dar profitul companiilor scade. De unde avem venituri suplimentare din impozit pe profit, daca acesta din urma scade? Ceva nu se leaga!

Dacă ne uităm la primele 6 luni de zile, vedem că rectificarea bugetară încearcă să ascundă o gaură de 9 miliarde de lei. Dacă ne uităm la cum o fac, cum încearcă să ascundă această gaură, pare mai mult că încearcă să ascundă o fraudă din bugetul României. Rectificarea bugetară ar trebui retrasă şi făcută o rectificare negativă.

În calitate de vicepreședinte al Partidului Național Liberal mă opun categoric proiectului de rectificare bugetară. Guvernul Dăncilă trebuie să dea dovadă de responsabilitate și grijă față de cetățenii acestei țări și să nu taie bugetele domeniilor vitale care asigură dezvoltarea durabilă a României! PNL va solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă cu privire la rectificarea bugetară.

Sursa: https://www.facebook.com/pnl.cluj/