Daniel BudaMottoul Uniunii Europene ”Unitate în diversitate” se reflectă puternic în inițiativele Parlamentului European, promovându-se deschiderea către culturile, tradițiile și limbile atât de diverse ale continentului nostru în rândul tinerilor, dar nu numai. Prin intermediului programului DiscoverEU, inițiat de europarlamentarii PNL din grupul PPE, 763 de români în vârstă de 18 ani au primit un permis de călătorie DiscoverEU. Ei vor avea posibilitatea de a călători maximum 30 de zile între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020. Aproximativ 20 000 de tineri din toată Europa au fost selectați în această rundă a programului.Cea de-a treia rundă a inițiativei DiscoverEU a atras cereri din partea a aproximativ 95 000 de tineri din toate statele membre ale UE. Înscrierile au avut loc pe parcursul a două săptămâni și s-au încheiat la 16 mai 2019. Circa 20 000 de tineri au fost selectați pe baza criteriilor de atribuireși ținând seama de cota stabilită pentru fiecare stat membru al UE. Pe lângă permisul de călătorie, participanții vor primi sprijin tehnic și informații cu privire la diverse aspecte, cum ar fi metodele sustenabile de călătorie și rolul de ambasador al inițiativei DiscoverEU. În această calitate, participanții vor fi invitați să își împărtășească experiențele, fie pe platformele de comunicare socială (Instagram, Facebook și Twitter), fie printr-o prezentare susținută în cadrul școlii sau al comunității locale. De asemenea, vor putea să intre în contact unii cu alții și să își împărtășească experiența pe rețelele sociale.

Am speranța ca în urma acestor tipuri de inițiative, fiecare cetățean al Uniunii Europene să fie mai puternic conectat la tot ce se întâmplă pe continentul nostru, iar atunci când este întrebat de unde provine, să răspundă că este european, iar apoi să menționeze țara de origine. Fiecare dintre noi suntem în primul rând cetățeni europeni și trebuie să ne cunoaștem mai bine cultura, valorile, principiile de viață pentru a putea rămâne mereu uniți în diversitate!
Foto: Europarl