Europarlamentarul PNL, președinte al PNL București, Cristian Bușoi, a fost invitat joi la Puterea Știrilor, unde a discutat, printre altele, și despre starea sistemului de sănătate românesc.

”Sistemul de sănătate românesc este unul dintre sistemele care creează mari probleme și care, din păcate, nu răspunde așteptărilor majorității dintre pacienții și dintre români, în general. Deși este fără doar și poate o preocupare și o temă foarte importantă, un sistem-cheie pentru viitorul unei națiuni, sistemul de sănătate din România este încă învechit, nereformat, lipsit de standarde clare de calitate, dezechilibrat din punct de vedere al resurselor care ar trbeui investite pentru a-l face să funcționeze.

Întrebat care sunt, în opinia sa, cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul sanitar românesc, liberalul a declarat:

Pe primul loc aș pune subfinanțarea. Suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește atât procentul din PIB, suma alocată per capita, privitor la populație, procentul din buget, toți acești indicatori ne plasează pe ultimul loc sau penultimul în UE(…).

2. Deși investim bani puțini, acești bani cu investiți fără a fi cel mai eficient cheltuiți.

Resursa umană. Cei mai mulți medici, mai ales cei tineri decid să plece în altă țară și numărul de medici este insuficient.

Organizarea în sine este o altă problemă, spitalele sunt supraaglomerate. Medicii de familie sunt insuficent valorizați(…).

Nu în ultimul rând, problemele sunt foarte multe – putem să ajungem la zeci și să le disecăm- , ar fi lipsa de standarde clare de claitate a serviciilor în sistemul de sănătate românesc. În aceste condiții, evident că medicii sunt nemulțumiți, pacienții sunt nemulțumiți, societateaîn ansamblul său privește extrem de critic sistemul de sănătate din România”.

De vizionat: https://youtu.be/8D8izeeUBJk