Epure Alexandru Ciprian, secretar general TNL:    “↗️42 miliarde Euro dintr-un #click . Vreau o #Românie cu servicii publice digitale pentru că viața de zi cu zi ne mănâncă timp inutil și parcă, uneori, dinadins!!!

🏛️Am devenit curieri între instituții pentru a duce documente, uneori între birouri din aceeași instituție, stăm la cozi, așteptăm zile în șir eliberarea unui document, depunem aproape totul fizic și mai mereu suntem întâmpinați cu o atitudine neprietenoasă, de zici că cerem un favor, noi, contribuabilii.

Spre exemplu, trebuie să cerem un certificat de la ANAF pentru a depune un dosar cu șină la CNSAS, pentru a cere un drept; solicităm de la primărie un document pentru a-l depune la Oficiul de Cadastru, iar mai apoi ne este necesar același document să îl depunem în original la aceeași primărie ce l-a eliberat … exemple de du-te-vino cu timpul nostru găsim la tot pasul.
Suntem într-un cerc vicios ce necesită o schimbare de ritm, un game changer.

🔝Dacă ne uitam la România, putem spune ca e unanim acceptat faptul că domeniile principale, prioritate 0 cum spun unii, ce trebuie regândite, făcute investiții, trebuie reformări, etc., sunt #educația#sănătatea și #infrastructura. Din cauza dezastruoasei guvernări #PSD-ALDE deja se conturează că trebuie să adăugăm și #economia la priorități. La acestea patru eu mai adaug un domeniu, unul ce poate fi rezumat, la fel, printr-un cuvânt: #Digitalizarea.
Am spus acest cuvânt și deja vă imaginați 5-10 lucruri care vă pot face viața mai ușoară, vă aduc economie de bani și timp. Stați, reveniți ușor din visul frumos. Nu avem așa ceva. Cu mici excepții, #România nu cunoaște conceptul de digitalizare.

🆙Generația mea trebuie să apese pedala digitalizarii României. Este de datoria noastră, dar mai ales pe calapodul nostru, ne stă în fire de acum. Noi, chiar și prin telefonul mobil, interacționam cu entități private și realizăm multe lucruri, acestea transpuse în domeniul public înseamnă efectiv digitalizare.

🇷🇴Este o șansă imensă pentru România ce nu trebuie să o ratăm. Se vorbește de ani buni de era digitală prin alte părți și noi încă nu o vedem. Un studiu din #2018 releva faptul că, digitalizarea sectorului public și privat, ar aduce României o creștere de 42 miliarde de euro pana în 2025. Dacă nu o facem acum, când vom ajunge într-un final să realizăm acest lucru, alte țări deja vor fi la robotizare, inteligență artificială sau chiar mai mult de atât. Nu mai cred că trebuie sa insist cu faptul că avem cam tot ce ne trebuie, domeniul #IT din România abia ne așteaptă.

🛣️Dacă e sa revenim la celelalte 4 priorități, o #autostradă începem astăzi și peste 5-6 ani poate trece prima mașină, un pacient vede un #spital început azi și se așteaptă să-l vadă finalizat în 3-5 ani, în educație este nevoie de 1-2 ani pentru gândirea reformării și apoi de alți câțiva pentru implementare.
Digitalizarea, făcută cum trebuie, nu necesită foarte mult timp de analize deoarece avem atâtea exemple de bune practici. Digitalizarea poate să înceapă să livreze în câteva luni.

🇪🇺Aici aș adăuga și oportunitatea ce se leagă de faptul că suntem membrii ai #UE. Trebuie să profităm de pârghiile oferite, reglementări ce pot forța instituții să se digitalizeze prin bune practici digitale ori o listă obligatorie de servicii publice digitale la nivelul UE, crearea unor axe pe infrastructură digitală publică, condiționarea unor axe existente de conceptul digitalizarii beneficiarului, etc.

✔️Mai mult, digitalizarea va aduce un plus și poate sa creeze premisele ca educația să beneficieze de interconectarea instituțiilor de învățământ și schimbul de informații, la fel și sănătatea, economia nu mai zic, Time is money.

↗️Fiind #liberal, militez pentru un stat eficient. Ce poate să eficientizeze anumite procese? Digitalizarea! Acest domeniu poate eficientiza instituțiile centrale și locale ale statului și să ducă natural la o restrângere a acestuia.

🤝De aceea, indiferent în ce poziție mă voi afla, politica, administrativă ori pur si simplu cetățean roman, voi încerca cu tot ceea ce pot și știu să promovez inițierea demersurilor pentru digitalizarea României .

🖥️🖱️⌨️Let`s go digital!”