Cătălin Predoiu, propus pentru Ministerul Justiţiei în Guvernul Orban, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. S-au înregistrat 38 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” şi 7 abţineri.
Cătălin Predoiu: ”De 10 ani, în România se duce o luptă crâncenă în jurul Justiţiei. Această luptă a divizat societatea. Confruntarea din societate cu privire la Justiţie a ajuns şi în magistratură, transformându-se pe alocuri în război, când mai rece, când mai cald. Această stare de lucruri este intolerabilă şi nu mai poate continua.
Magistraţii trebuie să răspundă pentru calitatea muncii lor, dar o răspundere care să nu se transforme în presiune, ameninţare sau răzbunare arbitrară. Justiția trebuie să îi apere pe cetățeni de infractori și de orice abuzuri ale celorlalte puteri. Justiţia trebuie să rămână independentă faţă de oricine.
De zece ani, încercăm fără succes să ridicăm MCV. Avem în faţă perspectiva de a rămâne singura ţară din UE cu MCV. Aceasta ar fi în opinia mea o catastrofă, ale cărei efecte nu le putem realiza în acest moment.
Unele modificări legislative au slăbit instituţii juridice pentru salvarea unui fost lider politic, poate şi a altora. Sunt de acord că există o percepţie publică puternică, în sensul că în aplicarea protocoalelor, atunci când funcţionau, s-au încălcat drepturi particulare, dar numai Justiţia poate stabili în care cazuri şi de către cine.
Secţia specială a luat în colimator exact magistraţii care au criticat așa-zisă reformă a lui Toader din legislaţia justiţiei.