Imnului Național al României se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848, al suplimentului ”’Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ”o adevărată Marsilieză românească”.Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial.

”Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, ”Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului. ”

Momentul a fost consacrat de Legea nr. 99/1998 privind Ziua Imnului Naţional.

Astăzi, 29 iulie 2019, au avut loc în municipiul Râmnicu Vâlcea, evenimente festive dedicate Zilei Imnului Naţional:

– Ședinţa festivă a Consiliului Municipal, la care au participat ca invitaţi şefii celor mai importante instituţii publice din municipiu şi din judeţ, delegaţiile străine prezente cu această ocazie în Râmnic, cetăţeni de onoare, alături de consilieri locali şi judeţeni.cu participarea a numeroase delegaţii din oraşele înfrăţite sau în curs de înfrăţire cu Râmnicul;

– Parada festivă pe traseul Primăria municipiului – Parcul Zăvoi.

O primă oprire a fost făcută la Biserica ”Toţi Sfinţii”, unde s-a ţinut o scurtă ceremonie de sfinţire a steagului tricolor, iar o a doua – la Casa Memorială ”Anton Pann”, unde însuşi bardul, interpretat de actorul Dan Constantin de la acelaşi Teatru Municipal ”Ariel”, le-a transmis celor prezenţi câteva din memorabilele sale învăţături. Într-un final, alaiul festiv a intrat, pe acorduri de fanfară şi salutat de Garda de Onoare a Garnizoanei Vâlcea, în Parcul Zăvoi, oprindu-se la fântâna-monument închinată acestui eveniment;

– Ceremonialul militar-religios și intonarea Imnului Național al României, la fântâna din Parcul Zăvoi.

După prezentarea semnificaţiei momentului aniversat, făcută de un reprezentant al Garnizoanei Vâlcea, a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi.

Intonarea Imnului Naţional de către corul ”Euphonia” al Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”, căruia i s-au alăturat sutele de râmniceni prezenţi cu această ocazie în Parcul Zăvoi, a pus punct unei serii de evenimente festive.

La Mulţi Ani, Imnului Naţional!

#DreptateȘiFrăție

Sursa: https://www.facebook.com/PNL.Filiala.Valcea/