Conform unui raport adoptat de Comisia de Mediu a Parlamentului European, din 2021, obiectele de unică folosinţă fabricate din plastic şi din polistiren expandat vor fi interzise, în timp ce filtrele de ţigară şi uneltele de pescuit vor fi supuse unor măsuri drastice de colectare şi reciclare.

Ţintele stabilite pentru statele membre urmăresc reducerea deşeurilor de ţigară cu 50% până în 2025 şi cu 80% până în 2030, precum şi colectarea anuală a cel puţin 50% din uneltele de pescuit şi reciclarea a cel puţin 15% până în 2025. Vor fi reduse astfel costurile pagubelor de mediu generate de poluarea cu plastic în Europa, estimate la peste 22 mld euro până în 2030.
În România, comercializarea pungilor din plastic subţire va fi interzisă de la 1 ianuarie 2019, măsură ce transpune o directivă europeană din 2015. Impactul pozitiv al acestei măsuri este însă diminuat, având în vedere caracterul ei izolat de contextul mai amplu al poluării cu plastic, care necesită măsuri multi-disciplinare – sprijinirea soluţiilor biodegradabile, demararea unor campanii de sensibilizare a populaţiei, facilitarea proceselor de reciclare, creşterea calităţii produselor reciclate, achiziţii verzi, aplicarea responsabilităţii extinse a producătorilor, subvenţii financiare şi angajamente voluntare din partea industriei specifice. Dar pentru aceasta trebuie interes şi viziune din partea guvernanţilor, iar în România, Guvernul PSD-ALDE are alte priorităţi.

Sursa: facebook Varga Glad