Proiectul Legii nr. 127 din 30 mai 2017 a fost inițiat de liberali.

În expunerea de motive a legii se arata că “marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestați de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alți mulți români care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini”.

“În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste”, se precizează în expunerea de motive.

14 mai este Ziua Națională de cinstire a foștilor deținuți politici arestați în noaptea de 14-15 mai 1948 (Legea 127/2017), data la care s-au făcut cele mai numeroase arestări din istoria României.
Generația de la 1948, elita intelectualității de la acea vreme, a fost aruncată în beznele temnitelor de pe cuprinsul întregii țări. Studenții au fost subiecții odiosului Experiment Pitești, femeile au trecut prin anchetele bestiale de la Văcărești, apoi închise la Miercurea Ciuc, legionarii la Aiud… Canalul Dunăre-Marea Neagră, sau Canalul Morții, Sadaclia, Periprava, Târgu Ocna, Baia Sprie, Jilava, au inghițit și ele sufletele celor mai buni fii ai Neamului. Toate acestea pentru libertatea, demnitatea și Credința noastră. Pentru Cruce, Biserica și Neam.
Ei au îndurat cele mai atroce torturi fizice si psihice, au fost obligați să își manânce fecalele, și-au sacrificat tineretea în cumplitele temnite comuniste, femeile au fost violate, iar umilințele îndurate de toți nu pot fi nici macar imaginate. Noi ce facem? Avem datoria ca, măcar o dată pe an, să le aducem un omagiu, să le dedicăm doua ore din existența noastră, spre a pastra vie nadejdea că jertfa lor nu a fost în zadar.
„Cei ce au cazut uciși de gloanțele dușmane
Pășesc în rând cu cei ce au rămas.”

Marți, 14 mai, la ora 19:00 în Piața Revolutiei, în fața Ministerului Afacerilor Interne, se vor întâlnii toți aceia care doresc să aducă prin prezența sa un pios omagiu pentru victimele generatiei ’48 au trecut prin bestiale anchete, a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. https://www.facebook.com/GoguPuiu49/videos/300800170853460/