Romania, si prin europarlamentarii sai, are datoria sa ajute la imbunatatirea functionarii UE. Nu la destabilizarea ei asa cum face acum PSD.

Dar mai intai trebuie sa avem discutiile in Romania despre ce UE dorim pe viitor.

Sunt mai multe zone cu probleme in UE. Trebuie sa avem curajul sa le discutam si sa gasim solutii care sa fie atat in interesul romanilor dar si al functionarii UE pe termen lung.

In aceste zile ar trebui sa discutam, pe langa subventii de la UE, si despre:

– poate continua zona euro cu politica fiscala independenta decisa la nivel national? Sistemul actual a aratat ca duce la crize majore. Ce credu eu : daca sustinem euro trebuie sa renuntam si la politica fiscala pe termen lung, altfel se va darama. Dar este benefica renuntarea la politica fiscala pentru o tara ca Romania in schimbul intrarii in zona euro?

– costul de functionare al institutiilor UE. prea mare, prea mic? Ce cred eu: functionarea institutiilor UE costa mult, prea mult, si incep sa apara dovezi ca banii publici nu sunt cheltuiti eficient. Asta nu inseamna neaparat reducerea costurilor. Dar inseamna o reevaluare a modului in care banii publici sunt cheltuiti pentru functionarea institutiilor UE.

– suprareglementarea excesiva. Este benefica sau nu pentru functionarea UE pe termen lung? Ce cred eu: UE trebuie sa faca pasi inapoi mari si foarte rapid. UE intervine prea mult si direct la nivel micro. UE este mai putin competitiva la nivel global si datorita suprareglementarilor excesive.

– suprataxarea companiilor de tipul Amazon, Google etc.. Ce cred eu: sunt impotriva. Nu prin taxarea competitiei vom avea companii similare in UE. Din contra, trebuie mers in directia opusa. Sa incurjam antreprenorii sa riste si sa nu-i penalizam pentru asta.

– taxarea inversa. Ce cred eu: trebuie extinsa. Acum este permisa doar pentru tranzactii intracomunitare.

– combinatia politica fiscala decisa la nivel national dar nivelul taxelor reglementat prin directive. Ce cred eu: imposibil sa functioneze pe termen lung. Daca politica fiscala ramane decizie nationala atunci si nivelul taxelor, chiar si minime, trebuie decis la nivel national. Altfel, mereu va duce la critici fata de UE.

– bugetu UE. In contextul geopolitic global, ar fi oportuna cresterea banilor in buget alocati apararii si cercetarii in domeniul apararii? Astazi SUA cheltuie 3.3% din PIB pentru armata in timp ce tarile UE in medie 1.3% din PIB. UE trebuie sa fie gata sa se apare si fara ajutorul SUA.

Amanarea discutiilor oneste si transparente despre problemele din UE va duce doar la cresterea euroscepticismului.

#RomaniaFaraPSDsiALDE

P.S. A doua oara in doua zile cand imi dispare o postare. Asa ca repostez.

Sursa:
Grup PNL Senat