PSD -ul lui Liviu Dragnea și UDMR vor să le dea Bisericii și altor entități private, care nu au deținut niciodată aceste păduri. E an electoral, ei vor voturi, noi PNL dorim să ne păstrăm pădurile.
Cerem deputaților din toate partidele să respingă prin vot proiectul legislativ care dă aceste suprafețe de pădure .

Prin adoptarea proiectului am pierde aproape 6 miliarde de euro, la atât sunt evaluate aceste păduri. Ideea aparține lui Liviu Dragnea, co-inițiator al proiectului. El a propus ca 160.000 de hectare de pădure să poată fi transferate bisericii. UDMR a simțit momentul prielnic și a adăugat un amendament la proiectul de lege. Alte 500.000 de hectare ar ajunge la urmașii unor persoane sau entități juridice care, la fel ca Biserica, pretind că au administrat în trecut aceste păduri.

Inițiatorii proiectului spun că se dorește un ”act reparator”. După Marea Unire, pădurile deținute de statul austriac au ajuns în proprietatea proaspătului stat român. Într-o primă etapă, au fost date în administrare Bisericii sau unor asociații și persoane din fostele regiuni grănicerești. Dar a fost vorba doar de administrare, nu a fost nicio clipă vorba de proprietate. Acum se dorește ca urmașii foștilor administratori să fie transformați peste noapte în proprietari. Acesta nu este un act reparator, este un abuz strigător la cer.

Proiectul a trecut deja cu mare viteză prin Senat și a fost votat de o largă majoritate. Asta în condițiile în care specialiștii din Direcția Generală Păduri din Ministerul Apelor și Pădurilor au dat aviz negativ inițiativei legislative. De asemenea, silvicultorii protestează de câteva săptămâni în fața parlamentului.

Suntem contra-cronometru. Urmează să se pronunțe și Camera Deputaților. Dacă vrem să salvăm aceste păduri, trebuie să ne mobilizăm masiv și să ne mișcăm cât se poate de repede, pentru a le arăta că pădurile noastre nu sunt pomană electorală.

Știm ce s-a întâmplat cu mii de alte hectare retrocedate abuziv: au ajuns imediat cherestea. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar bucura austriecii de la Schweighofer dacă s-ar vota proiectul lui Dragnea. 20% din codrii ce ne-au mai rămas sunt pe cale să ia calea exportului sub formă de plăci, scânduri sau peleți. Atâta reprezintă cele 650 000 de hectare, o cincime din pădurile României. Putem împiedica asta.

PSD dorește să le dea de pomană pentru că vor să obțină sprijinul bisericii în alegeri. Dar, dacă vor resimți că gestul electoral se întoarce împotriva lor și că riscă să piardă voturi, vor bloca tot. Depinde însă de noi dacă ne strângem suficient de mulți, pentru a-i convinge să respingă proiectul.

Dacă pentru tine pădurea înseamnă mult mai mult atunci trebuie să votezi pe 26 mai .

Fără păduri, suntem ca fără de oxigen, deci e foarte important să învățăm să le protejăm, să le îngrijim, să le prețuim, pentru a ne asigura viața pe pământ.

Mai jos, v-am pregătit cinci motive pentru care trebuie să protejăm pădurea:

1. Pădurea furnizează oxigen pentru toate organismele vii de pe pământ și în același timp, absoarbe bioxidul de carbon, care este atât de nociv pentru sănătate și astfel, contribuie la reducerea poluării.

2. Este o sursă de medicamente și remedii naturale și păcat că nu am învățat, ca oameni, să ne extindem și să învățăm cum să le utilizăm, astfel încât să fie tot în avantajul nostru.

3. Pădurile sunt un loc de relaxare, cu peisaje deosebite, care ne fac să ne simțim mai bine și, de asemenea, care au efect terapeutic asupra psihicului nostru.

4. Pădurile împiedică eroziunile și alunecările de teren și reduce din gravitatea viiturilor.

5. Găzduiește specii de animale, păsări, vegetație deosebit de variată, deci pădurea, cu alte cuvinte, reprezintă un sistem ecologic complex, fără de care multe componente ale planetei s-ar pierde pur și simplu.

padure

Așadar, acestea sunt doar câteva din multitudinea de motivele care există în favoarea protejării plămânilor planetei Pământ. Trebuie să învățăm noi și să-i învățăm și pe alții, să protejeze natura, în special pădurile, care ne asigură viața pe pământ. Trebuie să învățăm să prețuim spațiile verzi și să nu avem nevoie de motive exacte pentru a fi buni îngrijitori și protectori ai lor, căci în acest fel ne protejăm pe noi și asigurăm viața și generațiilor următoare.